[...] reagować. Wystarczy jednak, że wzbogaci się dietę w kwasy omega-3, a usprawni się pracę mózgu i zapobiegnie wytwarzaniu nadmiaru leptyny. Omega 3 wpływają również na tworzenie mitochondriów w komórkach tłuszczowych, gdzie zgromadzony tłuszcz jest spalany w celu uzyskania energii a także powodują większa wrażliwość mięśni na działanie [...]
[...] włókien kolagenowych - bardzo odpornego materiału łączącego mięśnie z kośćmi. To nic dziwnego, ponieważ, nienaturalny i szybki wzrost masy mięśniowej musi pociągać za sobą tworzenie silnych zaczepów. Aby jednak ten proces przebiegał właściwie, w diecie niezbędna jest odpowiednia podaż witaminy C, która odgrywa zasadniczą role w metabolizmie [...]
[...] włókien kolagenowych - bardzo odpornego materiału łączącego mięśnie z kośćmi. To nic dziwnego, ponieważ nienaturalny i szybki wzrost masy mięśniowej musi pociągnąć za sobą tworzenie silnych zaczepów. Aby jednak proces ten przebiegał właściwie, w diecie niezbędna jest odpowiednia podaż witaminy C, która odgrywa zasadniczą rolę w metabolizmie [...]
[...] to zrobić. Ludzie nie rozumieją faktu, że w tej samej chwili, w której jesz węglowodany, są one przetwarzane na glukozę i na tłuszcz. Głównym celem węglowodanów jest ich przetworzenie w tłuszcz. Jedzenie węglowodanów pobudza hormonalny mechanizm odkładania tkanki tłuszczowej. Jeśli ograniczysz je poniżej 25% całościowej ilości kalorii wkrótce [...]
[...] diety dla każdego sportowca. Chronią one masę mięśniową przed redukcją w wyniku intensywnego wysiłku fizycznego lub odchudzania, odbudowują zasoby energetyczne, wspomagają tworzenie nowej masy mięśniowej, zwiększają siłę mięśni oraz przyspieszają regenerację organizmu. Rozgałęzione aminokwasy egzogenne L-leucyna, L-izoleucyna i L-walina [...]
[...] włókien kolagenowych - bardzo odpornego materiału łączącego mięśnie z kośćmi. To nic dziwnego, ponieważ, nienaturalny i szybki wzrost masy mięśniowej musi pociągać za sobą tworzenie silnych zaczepów. Aby jednak ten proces przebiegał właściwie, w diecie niezbędna jest odpowiednia podaż witaminy C, która odgrywa zasadniczą role w metabolizmie [...]
[...] to zrobić. Ludzie nie rozumieją faktu, że w tej samej chwili, w której jesz węglowodany, są one przetwarzane na glukozę i na tłuszcz. Głównym celem węglowodanów jest ich przetworzenie w tłuszcz. Jedzenie węglowodanów pobudza hormonalny mechanizm odkładania tkanki tłuszczowej. Jeśli ograniczysz je poniżej 25% całościowej ilości kalorii wkrótce [...]
[...] o rozgałęzionym łańcuchu: leucyna, izoleucyna, walina). Inne aminokwasy (alanina, seryna) mogą być zamienione do węglowodanu (glukozy) w procesie nazwanym glukoneogenezą (tworzenie glukozy). Wysokobiałkowa, niskowęglowodanowa dieta może pobudzić utratę tłuszczu także innymi sposobami. Pokarm posiada stymulujący efekt na przemianę materii. Po [...]
[...] w nadmiernych ilościach w rzeczywistości mogą stać się przyczyną wielu chorób i dolegliwości. Fakty są takie, że zbyt duży udział NNKT w diecie może powodować min (3) tworzenie się kamieni żółciowych (poprzez wpływ NNKT na wydalanie cholesterolu z żółcią), krwawienia wewnętrzne (poprzez tzw. rozrzedzające krew działanie NNKT), a nawet [...]
[...] Białka rozprzęgające (uncoupling protein) -Opisano pięć izoform białek UCP w komórkach ssaków: UCP1, UCP2, UCP3, UCP4 oraz BMCP, występujące w mózgu. Główną ich funkcją jest tworzenie ciepła poprzez rozprzęganie fosforylacji oksydatywnej. Białko UCP2 występuje powszechnie w tkankach ssaków. Odgrywa ono kluczową rolę w procesie termogenezy. [...]
[...] nowych komórek tłuszczowych. Tran posiada wysoką zawartość kwasów tłuszczowych n-3 (zwanych rów¬nież omega-3), zwłaszcza EPA i DHA. Kwasy omega-3 wydają się mieć wpływ na tworzenie mitochondriów w komórkach tłuszczowych, gdzie kwasy tłusz¬czowe są spalane w celu tworzenia ener¬gii komórkowej oraz utrzymywania cie¬płoty ciała. Dodatkowo kwasy [...]
[...] śmiertelności z powodu zawałów serca. Oksydaza ksantynowa może przyczyniać się do zwężenia światła naczyń wieńcowych na wskutek ich skurczu, co z kolei może wywoływać tworzenie zakrzepów i zawału. Sfermentowane produkty mleczne znacząco różnią się od innych produktów nabiałowych pod względem ich wpływu na poziom cholesterolu we krwi. [...]
[...] sylimaryny np.; przez jej glikozylację, czy otrzymywanie dehydropochodnych, co zwiększa rozpuszczalność w środowisku lipofilnym. Najlepszym rozwiązaniem wydaje się być tworzenie kompleksów sylimaryny z fosfatydylocholiną. Taki kompleks (fitosom), nie tylko charakteryzuje się wyższą biodostępnością, ale także jego działanie hepatoochronne. [...]
[...] równowaga czynnościowa. Gdyby badacze na tym poprzestali, można by uznać, że sport wyczynowy niewiele ma wspólnego ze zdrowym trybem życia. Na szczęście okazuje się, że tworzenie się wolnych rodników podczas wysiłku zależy w dużej mierze od stopnia wydolności fizycznej. Jeżeli zaplanowane ćwiczenie przekracza zdolności adaptacyjne ustroju, [...]
[...] zawodników od stosowania niedozwolonych i szkodliwych środków dopingujących. Obecnie wiedza z zakresu fizjologii człowieka umożliwia producentom suplementów sportowych tworzenie prawdziwej alternatywy dla szkodliwego wspomagania farmakologicznego. Poznaliśmy fizjologiczną rolę aminokwasów BCAA w regulacji stężenia glukozy we krwi i [...]
[...] ochrzczono je mianem "ABS Diet Power 12").Wszystkie one zaspokoją całkowicie twoje potrzeby. Co najważniejsze, skład tych grup opracowałem w taki sposób, aby możliwe było tworzenie z nich tysięcy kombinacji posiłków (część z nich znajdziesz w tym artykule, inne na stronie www.menshealth.pl/dietaabs). Im więcej tych produktów będziesz jadł, tym [...]
[...] rakotwórcze) oraz mutageny ( środki wywołujące mutacje komórek). Substancje zawarte w chrząstkach rekina działają pobudzająco również na układ immunologiczny, wzmagając tworzenie przeciwciał i mnożenie się podstawowych komórek immunokompetentnych. Naukowcy z Massachusetts Institute of Technology w końcu lat 80, odkryli w chrząstkach [...]
[...] spożycia witaminy C wahał się niekiedy od kilkunastu do zaledwie 30 proc. Tak niska podaż witaminy C może zaburzyć prawidłowe przyswajanie żelaza, przemianę aminokwasów, tworzenie kolagenu i przebieg wielu innych procesów. Porównując wyniki uzyskane we wczesnych latach 80. z wynikami z lat 90. stwierdzono, że spożycie witamin systematycznie [...]
[...] beta zakręt (ang. turn) Struktura trzeciorzędowa białka - Wzajemne położenie elementów struktury drugorzędowej stabilizowane przez oddziaływania reszt aminokwasowych oraz tworzenie mostków dwusiarczkowych -S-S-, powstających pomiędzy dwiema resztami cysteiny, dwoma resztami metioniny lub też jeden metioniny drugi zaś cysteiny w łańcuchu. [...]
[...] po dłuższej kuracji antybiotykowej. Inne korzystne efekty związane z obecnością mikroflory jelitowej to np. udział w metabolizmie kwasów żółciowych i cholesterolu, tworzenie bariery dla bakterii chorobotwórczych, stabilizowanie przepuszczalności śluzówki jelitowej, regulacja proliferacji i różnicowania się komórek nabłonka jelita [...]